18 Şubat 2017 Cumartesi

Salvador Dali, Walt Disney ve Sürrealizm

Sürrealizm'in en büyük temsilcisi Salvador Dali ve tarihin gördüğü en efsane animatörlerden Walt Disney'in gülümseten hikayesi. 1945 yılında Dali ve Disney ortak bir animasyon yapmaya başlamışlar fakat projeyi hiçbir zaman bitirememişler. Rivayete göre de projenin hayata geçmemesindeki en büyük sebep mali sıkıntılarmış.


Aradan geçen uzun yılların ardından 1999'a geldiğimizde Walt Disney'in yeğeni Roy Disney, Fantasia 2000 adlı müzikal animasyonu için uğraş veriyormuş. Bu sırada Salvador Dali ve Walt Disney'in üzerinde çalıştığı fakat yarım kalmış olan projeye ulaşmış. Roy Disney yarım kalan bu işi tamamlamak için büyük emekler vermiş ve 2003 yılının yazında "Destino" adındaki bu projeyi tamamlamayı başarmış. Destino yine aynı yıl akademi ödülüne de layık görülmüş.


1945 yılında Dali ve Disney tarafından düşünülen bu animasyon aradan geçen tam 48 yılın ardından böylece tamamlanmayı başarmış. 7 dakikalık animasyon zamanın etten kemikten bir forma büründüğü "chronos" ile fani bir kadının trajik aşkını konu ediniyor. Bu kısa animasyonda Salvador Dali'nin birbirinden inanılmaz bilinçaltı sembollerine ve yaratıcılığına kendi sürrealist perspektifinden şahit oluyoruz. İzleyin, inanılmaz iyi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder