18 Şubat 2017 Cumartesi

Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Bir ülke düşünün uzun süre sömürge altında kalmış, bağımsızlığını ilan etmiş ve büyük bir savaşı atlatmış. Küllerinden yeniden doğarcasına kalkınmış ve dünyada refah seviyesi en yüksek görülen ülkeler arasında her zaman yerini almış. Bir tahmininiz var mı hangi ülke olduğu ile alakalı? Yoksa da ben söyleyeyim, Finlandiya. Bataklıklar ülkesinden nasıl beyaz zambaklar ülkesine dönüştüğünün çarpıcı hikayesini anlatan bir kitap bu.



Kitabın yazarı 1866 Rusya - St.Petersburg doğumlu bir papaz olan Grigory Petrov. Çeşitli zaman dilimlerinde yaptığı Finlandiya gezilerinde küçük küçük notlar alan Petrov bunu daha sonra bir kitap haline getirmiş. Öyle sıradan, sadece gördüklerini anlattığı basit bir kitap değil. Ülkenin yaşadığı tüm zorlukları aşıp ekonomiden eğitime kadar nasıl kalkındığını çarpıcı bir dille anlatıyor. Hatta yeri geldiği zaman tek tek yüzünüze vuruyor tüm bunları. Öyle bir gerçeklilikle anlatmış ki Petrov ülkesi Rusya'da tüm eserleri yasaklanmış.



Kitabın kapağına bakıyorsunuz şu an. Dikkatinizi çeken bir nokta oldu mu? Olmadıysa "Atatürk'ün okulların müfredatına konulmasını istediği kitap" ibaresine iyi bakın. Daha önce böyle bir şey ile karşılaştınız mı ya da duydunuz mu? Atatürk'ün mutlaka okunmasını belirttiği bir kitap? İşte Beyaz Zambaklar Ülkesi kendi döneminde bu denli yankı uyandırmış bir eser. Hatta cumhuriyetin ilan edildiği ilk zamanlarda Türkiye'de de çok etkin olmuş ve dönemin önde gelen aydınların fikirlerini doğrudan etkilemiş.

Kısacası günümüzde dünyada eğitim anlamında en iyi sisteme sahip olduğu belirtilen, refah seviyesi daha ne kadar yüksek olabilir diyerek kendine imrendiren soğuk ama tatlı bir ülkenin hikayesi. Okuyun. Güzel kitap.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder