24 Nisan 2017 Pazartesi

Guttmann Laneti

Spor çok uzun süredir insanoğlunun hayatında yer edinmiş bir kavram. Günümüzde ise spor kavramı hızla gelişmeye devam ederek şu an büyük bir endüstri haline gelmiş durumda. Endüstrileşen spor dünyasında ise zirvede her zaman futbol yer alıyor. 150 yıldır insan hayatının bir parçası olan futbola dair sayısız hikayaler yazıldı günümüze kadar. Bazıları başarı hikayeleri olurken bazıları da başarısızlıklarla dolu hikayeler oldu.

Şimdi çok daha farklı bir hikayenin yaşandığı ve hala yaşanmaya devam eden olaya gidiyoruz. Hikayenin adı "The Curse of Béla Guttmann" Türkçe deyimiyle Guttmann Laneti. Hikaye üç anahtar kelimeden oluşuyor, bunlar sırasıyla Macaristan, Lizbon ve kupa.


Budapeşte doğumlu olan Béla Guttmann 1920 ve 1933 yılları arasındaki futbolculuk kariyerinden sonra teknik direktörlüğe başlıyor. 1959 yılına kadar tam 17 takım çalıştıran Guttmann'ın rotası en sonunda Portekiz'e yöneliyor. 1959'da başkent Lizbon'un takımı olan Benfica'nın başına geçmesiyle de hikaye başlıyor. Benfica takımı Guttmann yönetimiyle 1961 ve 1962 yıllarında art arda Avrupa'nın en büyük kupası olan Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanarak muazzam bir başarı elde ediyor. Béla Guttmann ise bunu başaran ilk Macar teknik direktör oluyor. Guttmann 1962 yılının sonlarında Benfica yönetimi ile sözleşme uzatma görüşmeleri için masaya oturuyor. Yönetimden daha iyi bir sözleşme şartı isteyen Macar teknik direktör isteğinin karşılığını alamıyor. Kulüpten ayrılan Béla Guttmann, o andan itibaren Benfica tarihine geçecek olan bir söz söylüyor, "Benfica, 100 yıl boyunca Avrupa kupası kazanamayacak."


Béla Guttmann'ın bu sözü söylemesinin üzerinden tam 56 yıl geçti. Bu süre içerisinde 7 Avrupa kupası finali oynayan Benfica ( 1963 ,1965, 1968, 1983, 1988, 1990, 2013) bu finallerin tamamında kupayı rakiplerine kaptırdı. Portekiz'de ve özellikle de başkent Lizbon'da bu lanete o kadar çok inanılmaya başlanılmış ki Guttmann'ın heykeli bile dikilmiş. Heykelde yer alan söz ise 56 yıldır süregelen bu olayın en kısa ve öz açıklaması olmuş. "Sadece Benfica'da olanlar kötü şans nedir bilirler. Dünyada bunu daha iyi bilecek bir kulüp yoktur."


Béla Guttmann 56 yıl önce o sözü söylerken belki Benfica'nın tarihine geçeceğinden habersizdi belki de bu söylediğine sonuna kadar inanmıştı hiç bilemeyiz. Bilinen tek bir şey var o da Benfica'nın üzerinde bir lanetin kesinlikle olduğu. 100 yıllık bu lanetten geriye 44 yıl kaldı ve bu zaman diliminde Lizbon takımının Avrupa şampiyonluğuna ulaşıp ulaşamayacağı büyük bir soru işareti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder